0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Süryanilerin sevinci

3 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’da Süryani Kadim Cemaatine ait bir kilisenin temel atma törenine katılmış ve burada son derece anlamlı bir konuşma yapmıştı. 

Medya organlarının hemen hemen tamamı bu haberi “Cumhuriyet tarihinde bir ilk” manşetiyle vermişlerdi. 

Bende iki gün önceki (7 Ağustos, Çarşamba) yazımda bu haberi “Türkiye Cumhuriyeti’nde değil, İslam tarihinde bir ilk”  başlığıyla vermiştim. 

Bu başlık bu yazı hiç ummadığım derecede ses getirdi. Özellikle İslam tarihinde bir ilk ifadesinin Sayın Erdoğan’a kazandırdığı manevi prestij, sevenlerini son derece mutlu etmişti. 

Diğer yandan bu yazı münasebetiyle okuyucularımdan ve izleyicilerimden Süryanilerle ilgili çok sayıda telefon ve a-mail aldım. 

Kendilerine Allah nasip ederse, Ekimde yeni sezonda Ülke TV’de Sıradışı Tarih programında Süryanilerle ilgili bir değil, birkaç program yapacağımı söyledim. 

Ancak şurada konu ile ilgili birkaç noktaya temas etmekte fayda var: 

1. Süryanilerin Ermeniler’le bir ilgisi yoktur. Süryaniler Aramî ırkındandırlar. Ancak Ermenilerle aynı mezheptendirler. 

2. Bugün Türkiye’deki nüfusları 16-18 bin civarındadır. Bunun 15.000 kadarı İstanbul’da, 2000 kadarı Mardin-Midyat bölgesinde, az bir kısmı da çeşitli vilayetlerde yaşamaktadırlar. 

3. Milli Mücadele sürecinde diğer azınlık vatandaşlarımızın aksine, Gazi Paşa’nın ve Ankara hükümetinin yanında yer almışlardır. 

4. Lozan’a heyet göndermeyi ve teklif edilen azınlık statüsünü reddetmişlerdir. 

5. Başta ABD-İngiltere ve Ermeni Diasporasının baskılarıyla taşeron ülke İsveç’in ev sahipliğiyle Seyfo Center çatısı altında faaliyet gösteren, çoğunluğu Ermeni kökenli olan Süryaniler, yeni bir soykırımı iddiasının parke taşlarını döşemektedirler.!.. 

Devlet, gerekli önlemleri almazsa, nur topu gibi adı soykırım olan bir çocuğumuz daha olacak!.. 

İlgililere duyurulur! 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX